Медцински електронен магазин Инфинита

Актуални новини

Ключова роля на дигитализацията при пациентните монитори

Article Patient Monitors 1

 

Неочакваните инциденти са често срещани в интензивните отделения. Едно от средствата за откриване, диагностициране и лечение на тези събития е използването на пациентни монитори, които показват жизнените показатели на пациента. Повечето пациентни монитори са разработени за използване от анестезиолози по време на операция. В интензивните отделения медицинските сестри трябва непрекъснато да наблюдават физиологичните параметри на пациента, за да гарантират стабилността му. Сред най-често срещаните проблеми, с които се сблъскват, е откриването на промени в един или повече физиологични параметри на пациента. Навременното откриване на промените се превръща в потенциален проблем, когато откриването се разглежда в контекста на всички физиологични параметри на пациента и историята на заболяването и след това трябва да се интерпретира и сравнява с параметри, съхранявани в скорошната памет на сестрата или в архивите на пациента.

Предоставянето на медицински сестри на информация за физиологичния статус на пациента по начин, който е лесен и бърз за интерпретация, трябва да намали времето, необходимо за откриване на промените. Понастоящем наличните монитори не са специално проектирани като практични средства за улесняване на бързото откриване на промените в състоянието на пациента.

Изследвания сочат, че медицинските сестри извършват 87% от всички дейности, ориентирани към пациента1. Същевременно допринасят и за повече от половината грешки. Едно от правдоподобните обяснения за този голям процент грешки е, че сестрите трябва да разчитат на оборудване за мониторинг, което не е оптимизирано за конкретните задачи, които трябва да изпълняват.

Улеснена работа и повече спасени животи

Именно това е причината за ориентиране на съвременните разработки на пациентни монитори в посока на оптимизация на работата, намаляване на човешката грешка и по-голям процент спасени животи.

Работейки в насока за максималното улеснение на болничния персонал, един от най-големите производители на пациентни монитори - фирма EDAN, разработи своята Серия Х.

Article Patient Monitors 3

Мониторите от тази серия съчетават функционалност, дизайн и максимална безопасност при работа със заразни пациенти.

В здравна среда с непрекъснати предизвикателства, е важна не само клиничната, но и икономическата стойност. Предлаганите от EDAN решения за мониторинг на пациенти могат да помогнат на болничния персонал, като предлагат лесни за използване решения и позволяват вниманието да се съсредоточи повече върху пациентите. Мониторите от серия Х създават ефективност на работното място и работния процес в отделенията за интензивна грижа и в цялата болница. Освен това са ултратънки и леки, което ги прави лесни за пренасяне, работят без вентилатор, поради което не събират прах и са безшумни.

Една от водещите функционалности на X серията на EDAN е модифицираната оценка за ранно предупреждение (MEWS). Този инструмент помага на медицинските сестри да проследяват клиничното състояние на пациента и бързото да определят степента му на заболяване. Резултатът се определя от шест аспекта, включително възрастта на пациента, систолното кръвно налягане, сърдечната честота, честотата на дишане, телесната температура и нивото на съзнание.

Сред улесненията за лесно мониториране, са:

 • Персонализирани аларми според конкретните данни на пациента (All-in-1 опция);
 • Възможност за дългосрочно съхранение на данните на пациента за по-лесен мониторинг;
 • Лесна интеграция към централна мониторна станция (CMS). Дава възможност за отдалечен достъп, контрол и анализ;
 • Много вградени сравнителни клинични модели за по-прецизна диагностика;
 • EDAN iSEAP™ алгоритъм, оптимизиран за откриване на аритмия, откриване на пейсмейкър, анализ на ST-сегмента и измерване на сърдечната честота;
 • EDAN iCUFS™ Интелигентно изпускане на маншета, като разпознава автоматично използването на маншет за новородени;
 • Интегриране към баркод система, ако болницата използва такава

ВИЖТЕ ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА МОНИТОРИТЕ СЕРИЯ Х НА EDAN

Централизирани системи за мониторинг

Article Patient Monitors 4

Здравеопазването е една от индустриите, в които дигитализацията навлезе по-късно, но днес тя набира скорост и трансформацията на този сегмент е видим във все повече болници по света. Медицинските изделия за дистанционно наблюдение на пациенти са част от нарастващата дигитална здравна екосистема.

Все повече болници се обръщат към технологията за дистанционно наблюдение на пациентите заради подобрените резултати и намалените разходи, които произтичат от нейното внедряване. Този тип грижи за пациентите разширяват обсега на лекарите, позволяват постоянни взаимоотношения между пациентите и болничния персонал и предлагат непрекъснат поток от здравни данни в реално време.

Непрекъснатото наблюдение на пациентите се превръща в предизвикателство в болницата поради различни причини, като:

 • Липса на здравни специалисти
 • Пренаселеност на болницата със пациенти със сложни състояния
 • Липса на мониторинг на пациента в някои звена

Предимства на непрекъснатия мониторинг

 • Установено е, че непрекъснатото наблюдение на жизнените показатели в медицинско-хирургичното отделение е свързано с намаляване на използването на интензивно лечение за пациенти, които се нуждаят от трансфер поради клинично влошаване.
 • Установено е, че непрекъснатото наблюдение на жизнените показатели в е свързано с намаляване на продължителността на престоя в болницата.
 • Резултатите могат да подкрепят хипотезата, че непрекъснатото наблюдение води до по-ранно разпознаване на влошаването на пациента.

Дълго отлаганите реформи рано или късно се случват. Бързото изплащане на първоначалната инвестиция и липсата на здравни специалисти кара все повече болници у нас да направят крачка в посока към дигитализацията. Но ситуацията около COVID -19 за много болници изигра ролята на „спусък“ в това отношение. Оптимизацията на работата чрез новите технологии при работата със заразно болни пациенти и минималното излагане на риск на персонала стана водещ фактор при избора на медицинска техника. Много здравни работници дадоха живота си в борбата с коронавиуса. И за в бъдеще най-ценният ресурс за здравната система остават здравните специалисти, а развитието на техниката позволява те да работят с минимален риск за здравето си и да се прибират вечер у дома.

1 Frank A. Drews, PhD, Patient Monitors in Critical Care: Lessons for Improvement