Медцински електронен магазин Инфинита

Актуални новини

Коронавирусът - да сме в безопасност зависи от всички нас

КОЛКО ДЪЛГО ЖИВЕЕ ВИРУСЪТ ВЪРХУ РАЗЛИЧНИТЕ ПОВЪРХНОСТИ И КАК ЕФЕКТИВНО ДА СЕ БОРИМ С НЕГО?

С оглед на отново разрастващата се COVID вълна и на фона на отслабените епидемиологични мерки в страната, считаме че е важно да припомним към какво трябва основно да насочим вниманието си, за да избегнем заразяване. Коронавирусът се предава по въздушно-капков път и именно това го прави толкова опасен. Едно единствено кихане може да произведе до 3000 капки. Те могат да се полепят върху други хора, дрехи и повърхности около тях, а някои от по- малките частици могат да останат във въздуха. Вече имаме значително повече информация за вируса и по-щателни проучвания. Две от най-реномирани издания във Великобритания - New England Journal Medicine (NEJM) и The Lancet публикуват изследвания, засягащи жизнеспособността на SARS-CoV-2 върху различни видове повърхности.

И при двете проучвания вирусът е изследван при стайна температура. Пробите се събират през различни интервали от време, които след това се използват за изчисляване на количеството жизнеспособен вирус. Имайте предвид, че при различни условия на околната среда виталността на вируса може да варира.

Колко време живеят вирусите на различните повърхности и защо е важна ежедневната дезинфекция?

Picture BG

Пластмаса
Много от предметите, които използваме в ежедневието си, са направени от пластмаса: опаковани храни, бутилки, кредитни карти, детски играчки, компютърни клавиатури и мишки, дръжки на прозорци, ключове за осветлението и много други.
Изследванията на NEJM откриват вируса на пластмасата до 3 дни, а Lancet дори до 7 дни.

Хартия
Хартията е вторият най-често срещан продукт в заобикалящата ни среда. Канцеларски материали, хартиени кърпички, тоалетна хартия, вестници и списания, банкноти и т.н.
Според проучванията жизнеспособността на вирусите е до 4 дни.

Стъкло
Някои примери за стъклени предмети, които докосваме всеки ден, включват: прозорци, огледала, смартфони, стъклени чаши и бутилки и др.
От Lancet установяват, че нито един вирус не може да бъде открит на стъклени повърхности след 4 дни.

Метал
Сред предметите от различни метали (алуминий, неръждаема стомана, мед, злато и сребро и др.), които използваме всеки ден, са: прибори за хранене, дръжки на врати, ключове, монети, съдове за готвене, бижута, хладилници и т.н.
От 3 до 7 дни може да се задържи вируса по металните повърхности, сочат изследванията. При медните губи своята виталност по-бързо, едва след 4 часа.

Картон
Картонени повърхности, с които можете да влезете в контакт често, са кутии за доставка на храна, доставка на стоки с куриер, новозакупени стоки и т.н.
Проучването NEJM установява, че не може да се открие жизнеспособен вирус на картон след 24 часа.

Дърво
Дървените предмети, които намираме в домовете си, често са столове и маси, мебели, плотове и др.
Изследванията показват, че жизнеспособен вирус не може да бъде открит върху дървени повърхности след повече от 2 дни.

За да се предпазим от заразяване носенето на маска не е достатъчно. За овладяването на епидемията ключови са ежедневната хигиена и дезинфекция и това зависи от всички нас.


Ефективна дезинфекция
Изследванията показват, че коронавирусите могат да се инактивират в рамките на минута, като се дезинфекцират повърхности с 62-71% алкохол или 0,5% хлорид на водороден прекис или белина, съдържащи 0,1% натриев хипохлорит. По-високата температура и влажността също водят до това, че други коронавируси умират по-бързо , въпреки че изследванията показват, че свързан коронавирус, който причинява Sars, може да бъде убит при температури над 56 ° C.

Информацията и знанието са сила! Нека бъдем здрави и отговорни!


Източници: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2004973
https://www.thelancet.com/journals/lanmic/article/PIIS2666-5247(20)30003-3/fulltext
https://www.epa.gov/coronavirus/disinfectant-use-and-coronavirus-covid-19