Медцински електронен магазин Инфинита

Актуални новини

Поглед в бъдещето: 3-D томографски ултразвук

Колаборация между ехографската технология и томографията извежда съдовата образна диагностика на по-високо ниво

Изследователи от Университета в Манчестър, съвместно с IVS Ltd (Independent Vascular Services) – независима компания от Великобритания, осигуряваща клинични услуги и управляваща отделения по съдов ултразвук за Националната здравна служба на Великобритания (NHS) – са успели да комбинират ехографа на Mindray от най-ново поколение Resona 7, с ултразвуковия томограф на PIUR IMAGING, за да създадат 3D томографско ултразвуково изображение (tUS) за целите на съдовата диагностика.

 

Програмата „Европейски хоризонти 2020“  предоставя безвъзмездно €2.6 милоина евро за изследователската инициатива.

 

Професор Charles McCollum е почетен консултант по хирургия, оглавява екипа по Академична хирургия в катедрата по кардиоваскуларни изследвания в Университета в Манчестър и има дългогодишна практика в диагностиката и лечението на стенозата на сънната артерия, церебралната перфузия, сложни аневризми и заболявания на кръвоносните съдове.  

 

Charles McCollum, вярва че ще успее да докаже, че стенозата на сънната артерия е най-вероятният причинител на мозъчните удари. Той се е насочил и към наблюдението и лечението на аневризма на аортата, както и много други състояния на кръвоносните съдове.

 

Проф. McCollum  завежда екип от инженери, технолози и специалисти от различни сфери: епидемиология, неврология, кардиология, лечение на деменцията и инсултите, математика. Има над 450 статии, 350 от които са за негови собствени проучвания.

 

Дуплексното ултразвуково изображение, подобно на това, постигнато от Resona 7, е първата възможност на специалистите, освен сърдечните и гръдни артерии да изследват пациентите за артериални и венозни заболявания в цялата кръвоносна система.

 

Безопасно, безболезнено и даващо висококачествено изображение, този вид изследване избягва негативите на магнитния резонанс, който може да  преувеличи сериозността на стенозата или тези на компютърния томограф, при който има риск от радиация, поради невротоксичния рентгенов контраст.

 

„За изследването на заболяванията на Каротиса, варикозните вени, дълбоката венозна тромбоза, заболяванията на периферните кръвоносни съдове и малформациите на съдовете в крайниците, това е най-доброто изследване.“ Добавя проф. McCollum. При аневризма на аортата, ултразвукът е начинът, по който се поставя диагнозата. Това, което показваме сега с 3-D томографския анализ с Piur Imaging solution е, че това е най-добрия начин за измерване на аневризма, за наблюдение и засичане на течове или усложнения след поставянето на ендоваскуларен стент-графт (evar).

 

„Моето мнение е, че 3-D томографският ултразвук е бъдещето на медицината. Той не замества всички функции на цветния Доплер, но за качествено изображение, което хирургът може да интерпретира точно, 3-D томографският ултразвук ще бъде напредничаво решение.“

 

Проф. McCollum добавя, че 3-D томографският подход може да създаде изображения, видими от всеки ъгъл, както и на вътрешната част на кръвоносния съд, чрез които хирургът може да бъде уверен при диагностицирането и определянето на точното лечение.

 

Най-големият пробив, смята той, ще бъде при лечението на инсулти, тъй като има доказателства, сочещи че емболиите – елементи от тромб или атеросклеротичен материал, отделящ се от плаките и блокиращ артериите в мозъка – са по-важен причинител на мозъчни удари, отколкото стенозата.

 

„Открихме, че обема на плаките е много важен за асоциирането на симптомите на мозъчен удар – казва той Ако рискът от инсулт е над 5% тогава оправдаваме усилията, насочени към откриването на каротидните плаки. Можем да използваме томографския ултразвук на Resona 7, за да измерим обема на тези плаки.“

В момента това е главната цел на професора и екипа му. Той също така вярва и, че тази комбинация би могла да повиши точността при изследвания за аневризма.

 

Resona 7 разполага с иновативна ултразвукова технология, наречена V-Flow, която може да визуализира кръвотока и вместо чрез серия статични изображения, да указва посоката чрез динамични стрелки.  Проф. McCollum казва, че тази технология е изключително подходяща за изследванията му, особено с високото качество на образа и гъвкавостта на Minray в удовлетворяването на нуждите на специалистите за нова апаратура и технологии.

 

Съдовите специалисти правят над 80 000 ултразвукови изследвания и нуждата от здрава и надеждна апаратура е много голяма.

 

„Имаме нужда от отлично качество на изображението, комбинирано с удобен потребителски интерфейс, затова избрахме Resona 7 на Mindray.“ – обяснява Steven Rogers, академичен специалист в отдела по кардио-васкуларни изследвания. Piur Imaging предоставя томографското устройство, което свързваме към Resona 7, за да получим томографското ултразвуково изображение.“

 

Освен диагностика на аневризма на аортата, има други четири основни области на проучване, в които екипът се старае да развие употребата на томографския ултразвук в съдовата хирургия. Това са: обема на каротидните плаки и уязвимостта им, с цел превенция на опасността от мозъчни удари, изследване на артериовенозни фистули при хемодиализа, картографиране на вените при сърдечен или венозен байпас и томографска ултразвукова ангиография, която произвежда подобни на ангиограма изображения за планиране на хирургия на периферните артерии.

 

„В някои аспекти в момента, ултразвукът не е достатъчен, за да се постави ясна диагноза, което значи, че хирурзите трябва да разчитат на традиционните форми на ангиография – CT, MR или катетърна ангиография. – казва Steven Rogers – Затова намирането на образна модалност, която позволява да вземаме правилните решения, без това да включва радиация или невротоксичен контраст, въвеждан в пациента, е от първостепенна важност за европейския пазар и би спестило на Европейската икономическа зона значителни ежегодни разходи. Това се опитваме да постигнем чрез томографското ултразвуково изследване и Resona 7. Използвайки тези два апарата, можем ефективно да заменим ангиографията и да изведем съдовите изследвания за хирургични цели на ново ниво. Да можем да наблюдаваме кръвоносната система в режим 3D, изтъква Rogers, предпоставя нови методи за наблюдение и превенция на широк набор от заболявания.“