Медцински електронен магазин Инфинита

Актуални новини

Защо ултразвуковото изследване на бял дроб е по-ефективно от други методи за COVID-19 диагностика?

Още в първите месеци на COVID-19 епидемията китайските медицински специалисти от епицентъра на заболяването установиха, че сред най-ефективните, лесни за използване и точни методи за диагностика на заболяването е УЛТРАЗВУКОВОТО ИЗСЛЕДВАНЕ. Техният опит послужи като отправна точка за редица последващи изследвания. По-късно редица техни колеги от други страни също започнаха все по-често да използват този метод.

Престижното издание Medscape публикува изследване, направено от екипа на д-р Кендра Мендез от Университетска болница Темпъл във Филаделфия, САЩ. Те установяват, че ултразвукът на белите дробове е по-добър от рентгеновия анализ на гръдния кош за диагностика на пневмония COVID-19.

"Продължаваме да се сблъскваме с диагностично предизвикателство - пациентите често имат неясна и неспецифична клиника" - споделя д-р Кендра Мендез, по време на презентацията си в Американския колеж по спешна медицина. Изследователи от нейния център сравняват диагностичните методи и достигат до недвусмислено заключение.

Д-р Мендез потвърждава, че белодробната ултразвукова чувствителност превъзхожда рентгенографията на гръдния кош. Те правят изследване, като сравняват диагностичните показатели на ултразвук на белите дробове и рентгенография при 143 пълнолетни пациента. Всички те имат сходна симптоматика - температура над 38° C, сърдечна честота над 100 удара в минута, честота на дишане от 16 об/мин. или по-висока, сатурация по-ниска от 94% и комбинация от кашлица, диспнея, миалгия, агеузия и аносмия.

Как протича изследването?

Правят се последователно ултразвуково изследване на бял дроб (LUS) и рентгенография (CXR). За окончателна диагноза инфекцията с COVID-19 се потвърждава с компютърна томография без контрастно вещество (NCCT), приета за диагностичен стандарт, с почти перфектна чувствителност за атипична пневмония.

LUS Mindray

Резултати

Потвърдени случаи от NCCT
При 70 пациенти с положителни резултати от LUS и CXR тест, 58 са имали положителен NCCT.

При 42 пациенти с положителен LUS и отрицателен CXR, само 23 са имали положителен NCCT.

При шестте пациенти, които са имали положителен CXR и отрицателен LUS, няма положителни NCCT, което показва, че ултразвукът на белия дроб е най-надеждният показател.

Д-р Мендез съобщава, че LUS има чувствителност от 97,6% (95% доверителен интервал [CI], 91,6 - 99,7) в сравнение с CXR при 69,9% (95% CI, 58,8 - 79,5). Специфичността е 33,3% (95% CI, 16,5 - 54,0) за LUS и 44,4% (95% CI, 25,5 - 64,7) за CXR.

От изследваните 143 пациенти, 27 са определени от екипа на спешна помощ като "нискорискови", а 6 са приети за алтернативна диагностика, с което общия брой изследвания оставяйки изследвана популация от 110 пациенти. От тях 81 са положителни за COVID-19 с NCCT, с разпространение на заболяването от 75%.

Пълното изследване можете да прочетете ТУК

Повече информация за методиката за ултразвуково изследване при COVID симптоматика можете да видите ТУК.

Подробно видео за използване и интерпретиране ехографските на изследвания на бeлите дробове ТУК.